fredag 3 juli 2009

Grästorps marknad

Den sista marknaden vi besöker för den här gången blev Grästorps lilla trevliga knallemarknad med ett tiotal stånd. Vi har förstått att den var betydligt större förr i världen.
Storleken på marknaden hade ingen betydelse för oss, det blev försäljningsrekord.

Oj, jag glömde visst vädret. Gassande sol och 30 grader i skuggan. (Vid bloggandet hörs åskan i bakgrunden).

Marknaden började redan klockan 8 och de första timmarna var försäljningen som bäst.

På marknaden träffade vi den första "nya" släktingen, som också var med på Trollhättans marknad och som också säljer böcker; Västgötalitteratur. Det är en förening med 1700 medlemmar.
Han berättade att här i Västergötland är det tradition att gå tidigt på marknad. För länge sedan kunde man starta mitt i natten för marknadsfärd.
Roger rörde sig utanför vårat marknadsstånd, ja på hela marknadsgatan, med gitarren och sjöng.
Vi träffade flera engagerade släkt- och hembygdsforskare som håller på att inventera torp och skriva böcker om olika socknar här i Västgötabygd. De gör verkligen en kulturgärning då mycket av det gamla håller på att försvinna. Och så dök släkting nummer två upp.

När vi berättade för en av sönerna att vi var i Grästorp frågade han var det låg. Kanske det är fler som inte känner till detta lilla samhälle. Det ligger söder om Lidköping på vägen mot Trollhättan/Vänersborg. Och det var i grannsocknen Sal som Rogers farfars far Johan Christian var soldat och i den andra grannsocknen Flo som farfars farfar Johannes var dräng på den stora gården Håberg.

Morgondagen blir sista dagen vid Brinkebergskulles sluss.
M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar