torsdag 2 juli 2009

Brinkebergskulle nu och förr

Detta eviga tjatande om vädret, men det är ett stort samtalsämne här, medan vi alla försöker hålla oss i skuggan så mycket som möjligt. Omkring 30 gradersstrecket även idag. Det är inte utan att man avundas dykaren!

Som tidigare nämts händer det alltid något runt slussen. En släpkärra med texten FROG körde fram till den ena slussporten. Slangar, verktyg mm lastades ut. Nyfiken som man är frågade jag vad man höll på med.


Underhållsarbete blev svaret. I vattnet kunde man bara se slangar och bubblor men så småningom kom en dykare upp och hämtade en borrmaskin.
Jag berättade om Rogers bok och om berättelsen från 1788 då Rogers förfader Anders Jakobsson gick till Brinkebergskulle för att söka arbete. Vi kom överens om att det måste ha varit krångligare och svårare då, utan alla moderna hjälpmedel.





Utdrag ur boken ”Bössan på axeln spaden i jorden” (Anders Jakobsson som är Rogers farfars farfars farfar kommer omkring 1788 till Lilla Brinketorp strax utanför Vänersborg. Det ligger ca 1 km från Brinkebergskulle sluss. Roger fantiserar om att han söker jobb nere vid slussen).

”Under morgondagen skulle han ta sig ner till Brinkebergskulle sluss. Kanske han kunde få något arbete där? ....
Han stoppade bröd i ett knyte som han band om midjan och började vandringen bort mot Brinkebergskulle. Han gick med raska steg och kände sig stark. Även om en viss oro fanns i sinnet: Skulle han få arbete så familjen kunde få något att äta? Framme vid slussen fick han ställa sig med de andra karlarna och vänta på att någon ansvarig skulle berätta vad de behövde folk till.Plötsligt ställde sig en stor och kraftig man upp på en av vagnarna och hästen frustade till. I höger hand höll han en lång käpp. Slussen här vid Brinkebergskulle var i stort sett färdig, men underhållsarbete fanns alltid kvar. Längre ner mot Trollhättan var det mer kvar att bygga. Med stark stämma förklarade mannen att han först varit orolig över de mörka molnen på himlen, men nu började molnen försvinna och ingen nederbörd var att vänta under dagen, så man kunde arbeta med att skära av vassen. De som var simkunniga skulle försöka gräva så djupt som möjligt för att få bort den med rötterna.
- Alla med häst och vagn skall anmäla sig till mannen därborta.
Han pekade med sin käpp åt höger.
- Där får ni reda på vilka som kan bege sig bort till stenbrottet för att hämta sten till förstärkning av slussens sidor.”

Vi är på historisk mark. Tegelslussen har vi varit och tittat på. De var egentligen flera och hette Gustafs slussar och byggdes på 1770-talet.(De slussar som fanns på Anders Jakobssons tid). Men redan tidigare fanns slussar i Karls grav.

Sedan byggde man en större sluss i Trollhättan, vilket gjorde att båtarna i älven blev större och många kom inte igenom här uppe vid Brinkebergskulle utan man fick lasta om. Under 1840 talet breddades därför farleden och två nya slussar byggdes.








På 1910-talet var det dags för ännu en utbyggnad och
farleden breddades, fick ny sträckning och nya slussar byggdes. Dem vi ser idag.

Vid den sista utbyggnaden hittade man ett antal gravar som härrörde från den tid då det fanns ett fältsjukhus här i samband kriget i Finland 1808-09. Soldaterna från Västgöta Dals regemente blev inte skadade på slagfältet utan de blev utslagna av fältsjukan på grund av de urusla förhållandena i fält. 654 av dem dog och en minnessten har rests till deras minne.
Händelserna ägde rum för nästan exakt 200 år sedan. Nämns förresten också i Roger bok.

Efter denna lilla historielektion kan vi berätta att morgondagen kommer vi att tillbringa i Grästorp och på knallemarknaden där.
M


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar